Wie is de vader?


Je hebt al jaren een kinderwens, maar geen (vaste) relatie. De klok tikt door, de prins klopt niet aan je deur. Herkenbaar voor vele vrouwen. In je twintiger jaren, houd je in je achterhoofd het idee vast dat je tegen de tijd dat je 30 wordt, inmiddels wel een man zult hebben, met wie je kinderen kunt krijgen en we all live happily ever after.

Als je 30 bent, en single, komt de kinderwens meer naar voren in je hoofd. Maar hoe ga je daar mee om?

Tip 1Wacht niet tot het laatste moment. De kans dat je zwanger kunt worden neemt af hoe ouder je bent. Zeker na je 35e is het niet zo vanzelfsprekend meer. Daarbij worden de kansen groter op eventuele complicaties tijdens de zwangerschap of aandoeningen bij het kindje. Als je op latere leeftijd een tweede kind zou willen krijgen, zit je feitelijk met hetzelfde probleem. De kans dat er geen tweede kind komt, is groot.

Eitje-Zaadje

Het is een simpel feit – zonder man geen kind. Maar het is nogal wat, een kind krijgen. Een verbintenis voor het leven. Met wie ga je dat aan?
Er zijn een paar mogelijkheden als je een single moeder wilt worden – niet te vergelijken met elkaar – en natuurlijk is het altijd je eigen keuze. Even paar opties om een en ander op een rijtje te zetten:

vader onbekend – donor – vader bekend – vaderfiguur op de achtergrond

Wil je een vaderfiguur in het leven van je kind? Dan moet je op zoek naar een man in je omgeving. Geen gemakkelijke missie. Misschien heb je een homoman in je omgeving die graag kinderen wil, maar op afstand wil blijven. Af en toe logeren mag, of een dagje dierentuin, maar meer niet. Een man van een van je vriendinnen wil helpen. Dat is ook een optie, maar wil je dat wel? In beide gevallen is het belangrijk om eens goed met elkaar om de tafel te gaan zitten en jouw kinderwens te bespreken. Tijdens die gesprekken ga je natuurlijk niet de praktische taken verdelen – ophalen van de kinderopvang, logeren etc – maar alleen maar over hoe je je er bij voelt. Wees open en eerlijk.

Je kunt ook kiezen voor een spermadonor. Dat is een man die geen rol zal spelen in het leven van je kind. Als je kind 12 jaar is mag je info opvragen.

Er is een tekort aan donoren sinds de anonimiteit is opgeheven, helaas. Een goede zaak, dat een kind altijd kan achterhalen wie de vader is. Jammer, dat er nu zulke wachtlijsten zijn.

De beslissing die je neemt, neem je niet alleen voor jezelf, maar ook voor het kind dat je krijgt. Het is heel belangrijk om eerst goed te weten hoe je er emotioneel in staat.

Belangrijk: wacht niet te lang met beslissen. Al te vaak stellen vrouwen het besluit uit, wil ik wel of niet in mijn eentje er voor gaan? Verwacht niet dat omdat jij bedenkt dat je graag een kind wilt en je bent 39, dat alles allemaal in 1 x lukt en goed zal gaan. Hoe ouder je wordt, hoe kleiner de kans dat zwanger worden lukt. Als je het besluit neemt ben je natuurlijk niet de volgende maand zwanger. Het is niet ongewoon dat je soms een jaar moet wachten bij een kliniek. Vervolgens ben je niet in 1 x zwanger, dat kan zo maar een jaar duren, en zwanger zijn duurt meestal ook 9 maanden, voor je het weet ben je dus 3 jaar verder!!!

Dus: stap 1 – denk na over wel of geen vaderfiguur.

stap 2 – ga op zoek naar een donor.

Op de bank zitten wachten tot er spontaan iets gebeurt, is geen kansrijke methode.

Je kunt niet vantevoren alles regelen en plannen. Als je heel graag een kind wilt, is het tijd voor actie. Je kiest dan voor een donor (je kind kan vanaf 12 jaar info opvragen) of een bekende uit je omgeving. Het is een rare gedachte als je besluit in je eentje voor een kind te gaan, dat je nooit meer een man zal tegenkomen. Natuurlijk kan dat wel! Die vervolgens een vaderfiguur kan zijn voor je kind.

Andersom wordt ook absurd gedacht – een man en vrouw die samen een kind krijgen blijven ook niet in alle gevallen voor altijd bij elkaar.

TIP: Ook hier geldt weer: het gaat erom hoe jij er tegenover staat, en de man in kwestie. (met een donor hoef je niets te bespreken). Laat je niet gek maken door de buitenwereld. Je kind zal in liefde opgroeien, en dat krijgt hij of zij mee vanaf dag 1. Toch het belangrijkste ingredient om groot te worden als een stabiel en sterk mens. Een bekende in je omgeving heeft natuurlijk zo zijn voordelen, met name voor je kind. Maar als je daarvoor kiest, is het verstandig om samen naar de notaris te gaan om een aantal zaken vast te leggen, voor later.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.