Werk en zorg – lukt die combi?


De grootste uitdaging voor een single moeder: hoe combineer je werk en zorg voor je kind? De verantwoordelijkheid ligt 100% bij jou – Jij bent degene die je zoontje of dochtertje altijd moet ophalen van en brengen naar de opvang (kinderdagverblijf, oppas, gastouder, etc). Een belangrijke afspraak met een klant, een cursus op je werk, je moet je leidinggevende een dag vervangen… op dat soort dagen moet je voor jezelf kiezen. Je kiest voor onafhankelijkheid EN voor verantwoordelijkheid voor je kind.

TIP – Zorg voor een zorgnetwerk om je heen. Het liefst zo’n 4 à 5 personen die je kunt bellen als je onverwachts oppas nodig hebt, of die je kind kunnen ophalen van de opvang als hij of zij ziek is geworden. Het is belangrijk dat je kleintje deze mensen vanaf het begin van zijn of haar leventje kent en regelmatig ziet, zo bouw je een vertrouwensband op.

Maar hoe moeilijk is het eigenlijk? Wordt daar niet te negatief over gedacht? Niet iedereen werkt van 9-5 en niet iedereen moet een half uur rijden naar de dichtsbijzijnde opvang. Het is afhankelijk van jouw situatie hoe je de combi werk-zorg kunt maken. De een werkt in een winkel, de ander werkt in een hotel, op school of kantoor, weer een ander is tekstschrijver, of acteur … en hoeveel dagen werk je in de week? Je bent zelf gewend aan je eigen ritme (werktijden) en je zorgtaak richt je daar op in. Andersom wordt wat lastig. Het hangt uiteraard af van het soort werk dat je doet. Ben je een stewardess die de wereld overvliegt, combineert dat niet zo met single moeder zijn. En als je bij voorbeeld in een ziekenhuis werkt en nachtdiensten draait, dan is het ook ingewikkeld. Vaste oppas of familie in de buurt helpt veel, maar die komen niet wekelijks bij je logeren om op je kind te passen.

 

Je leven is ingericht om rond te komen in je eentje. Een kind kan daar altijd bij, dat zal geen mega verschil opleveren.

Maar hoeveel dagen wil je werken en hoeveel dagen wil je bij je kind zijn? Deze vraag moet je jezelf stellen, bespreek dit desnoods met collega’s of vrienden.

Misschien is het mogelijk dat je in plaats van 5 nu 4 dagen per week gaat werken. Of van 4 naar 3 dagen. Uitgangspunt voor jezelf moet zijn: hoeveel dagen/uur per week moet ik werken om een bepaald inkomen te houden en hoe wil ik mijn tijd verdelen tussen werk en zorg?

De eerste jaren van het ouderschap worden niet voor niets aangeduid als tropenjaren – onderschat niet het aantal gebroken nachten en dagen dat je ‘op’ bent. Carrière maken en moeder worden/zijn is geen goede combi.

Het is het beste voor jezelf goed uit te zoeken voordat je zwanger bent wat jouw mogelijkheden zijn – als je met een dikke buik rondloopt doen de hormonen goed hun werk en denk je heel anders over dingen. Na de bevalling ziet de wereld er helemaal anders uit en is je werk het laatste waar je aan denkt.

TIPAls je bewust kiest voor een kind, ga er dan ook voor, en neem een paar jaar (bijv. tot je kind naar school gaat) genoegen met minder inkomen. Een moeder die altijd maar werkt is continue ongelukkig omdat ze niet bij haar kind kan zijn en het kind wordt opgevoed door anderen (oppas, creche, etc). Daarbij wordt vaak gesteld dat een vrouw werkt, carrière maakt, net als een man, en dat is dan het belangrijkste. Maar moeder zijn is ook het belangrijkste en het is een fulltime baan! Wie wil er nou 2 fulltime banen?? Je kunt niet een kind ‘even erbij nemen’.

Een parttime job, waarmee je het financieel kunt redden voor een paar jaar is de beste oplossing, zo is mijn ervaring.

TIP – Denk niet te veel na over de toekomst, als je kind nog klein is. Laat je niet gek maken door je omgeving (een kind kost zoveel geld! Denk aan computers, sport, kleding, etc). Het uitgavenpatroon voor een baby of klein kind is niet te vergelijken met de kosten voor een puber. En wie zegt dat je tegen die tijd nog steeds single bent? Bovendien kun je meer gaan werken als je kinderen een bepaalde leeftijd hebben.

Deze website heb ik gemaakt in 2008. Door de jaren heen heb ik dingen toegevoegd en weggelaten.

Ik werk als zelfstandig ondernemer, wat veel voordelen biedt (tijd indelen) maar ook onzekerheid (inkomen).

Heb je vragen, neem contact op. Binnen een paar dagen kun je antwoord verwachten.

Advertentie

2 gedachten over “Werk en zorg – lukt die combi?”

  1. Ik ben stewardess en single mama en dat gaat juist prima! Je bent een paar dagen weg (heerlijk! even mijn eigen tijd ergens in het zonnetje ) en daarna zeker 4 dagen vrij maar vaker zelfs een week of 2. Welke ouder, werkend op een kantoor, kan zoveel tijd met haar kind doorbrengen? Oke, de opvang moet worden gedaan door een gastouder of familie/vrienden en dat kan soms best in de papieren lopen maar ik kom rond!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.