Heel erg belangrijk: inkomsten en vooral: uitgaven

Voor het lange termijnwerk is het advies: maak een afspraak met financieel adviseurs. Zo kun je voor jezelf een keuze maken voor bij voorbeeld spaarvormen, beleggen, levensverzekeringen, etc.

Switch naar een lager Inkomen
Als je al wat ouder bent – zeg 35+ – zul je gewend zijn aan een bepaald inkomen en bijkomend uitgaven patroon. Misschien heb je een hypotheek in je eentje. Of je stapt net uit een relatie (niet zelden gaan mensen uit elkaar om het onderwerp ‘kinderen’) en je moet alle vaste lasten opeens alleen betalen. Als dat betekent dat je daarvoor 5 dagen per week moet werken, ga dan een heel goed gesprek met jezelf aan. Wil je heel graag een kind? Zorgen voor een kind kost veel tijd en energie. Als je daar geen werktijd voor wilt inleveren, kom je jezelf op een gegeven moment tegen. Een vrouwenkwaal: je wilt goed presteren op je werk omdat je ambitie hebt en carriere wilt maken, je wilt een goede moeder zijn. Als je dat allebei wilt doen met 100% inzet, gaat dat allebei fout.

Als je single moeder wilt worden: doe een paar jaar een stap terug. Je hebt niet alleen meer jezelf om aan te denken, er komt/is een kind in je leven! Zeker de eerste jaren, tot ze wellicht naar de basisschool gaan, kun je nog zoveel mogelijk tijd samen doorbspaarvarken1rengen. Als je de enige ouder bent, die je kind leert praten, die hem of haar zal troosten, de luiers vervangt door het potje, je kind wegwijs maakt in de grote wereld, dan heb je de verantwoordelijkheid er ook zoveel mogelijk voor je kind te zijn. De band tussen moeder en kind is hecht, maar een single moeder is moeder en vader tegelijk. Je kind is volledig afhankelijk van jou, en leeft op jouw liefde, jouw gevoel van warmte en veiligheid. Onvoorwaardelijke liefde voor en vertrouwen in jou is erg kostbaar en is van invloed op de rest van het leven van je kind. (En dat van jezelf trouwens ook).

Dat is niet in euro’s uit te drukken.

foto column 23

TIP: Als je voor jezelf hebt besloten je kinderwens te willen vervullen – zoek goed uit hoe je er financieel voor komt te staan. Je hebt immers niet iemand om op terug te vallen! Laat je echter niet afschrikken door financiële kwesties waar je mee te maken krijgt als je kind 21 wordt… Dat is pas over 21 jaar!

TIP: De komst van een kind in je leven brengt natuurlijk kosten met zich mee. Laat je niet gek maken door je omgeving “een kind kost een vermogen!”, “kun je dat wel betalen in je eentje?” . Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Zorg in ieder geval voor een spaarpotje baby uitzet van circa 2000 euro. Als je kiest voor een donor, brengt dat ook (niet geringe) kosten mee.

TIP: Als je 30+ bent en je wilt je kinderwens vervullen, zul je niet de eerste zijn in je omgeving die een kind krijgt. Er is ongetwijfeld nog ergens een box, een fietsje, speelgoed, kleertjes… en marktplaats biedt dagenlang shopplezier.

TIP: Ga niet je eigen situatie vergelijken met vrienden (bij voorbeeld: tweeverdieners, 2 kinderen, koophuis, 2 auto’s). Een eenoudergezin heeft een heel ander uitgavenpatroon. Iedere levensfase van een kind brengt andere kostenposten met zich mee. Focus op de fase waarin je zit.

Hieronder een paar fantastische websites op een rij, waar je mooie kortingen kunt vinden. Het verdient zich 200% terug als je af en toe online gaat om te kijken welke aanbiedingen er zijn. Hieronder vind je links naar speelgoed en cadeautjes. Bespaart veel tijd en geld.

  •  Actie van de dag
    Kijk hier voor de actie van de dag van 1dagactie.nl. Er is een outletstore en regelmatig supervoordelige aanbiedingen. Handig voor in de cadeautjeskast. Ik koop het hele jaar door cadeautjes en als er dan iemand jarig is, hoef ik alleen naar de kast te lopen.
  • The Travel Treasure Book
    Houd je vakantieherinneringen in leven door souvenir mee te nemen & te bewaren in dit unieke Treasure Book. Fantastisch voor je kind, als hij of zij later groot is. Wij hebben er al een paar gemaakt!
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.