foto column 11

Nieuw voornemen


Via mijn column wil ik een nieuw voornemen introduceren. Stoppen met hufterigheid.

Deze typisch Nederlandse gewoonte is zeer vervelend voor anderen en niet zo heel moeilijk af te leren. Het kost in ieder geval niet veel moeite, geen geld en je krijgt er nog wat voor terug ook: een glimlach bij een ander en een goed gevoel bij jezelf. Dubbele winst!

Nederlands DNA – hufterigheid

Dit voornemen is in mijn gedachten gekomen na het bezoeken van diverse Europese landen in 2011. De eerste keer dacht ik nog dat de mensen beleefd waren omdat ik als moeder met kind aan het reizen was, en wellicht extra hulp nodig had. Een paar reizen verder weet ik nu dat het beleefd en respectvol zijn naar anderen toe, zeker naar ouderen en moeders met kinderen, gewoon niet echt in het Nederlands DNA gebakken zit. En dat kan veranderen!

Voorbeeldje: je zit in de bus en er stapt een moeder met kind en kinderwagen binnen.

A – je staat op en laat haar direct plaatsnemen voor in de bus, zodat ze niet verder hoeft te zoeken naar een plek en ze ook makkelijker kan uitstappen op plaats van bestemming.

B – je kijkt haar geïrriteerd aan hoe ze het in haar hoofd haalt om met kind, kinderwagen en een tas überhaupt in de bus te stappen.

Wat spreekt je aan? Het lijkt een overdreven voorbeeld, maar ik heb beide toch echt persoonlijk meegemaakt, en meer dan eens.

De top 5 van voornemens

De meeste bekende voornemens zijn natuurlijk
1 stoppen met roken
2 afvallen
3 meer gaan sporten
4 maar ook een partner vinden
5 of een (betere) andere baan

Vaak gaan voornemens in onze wereld kennelijk dus over jezelf en hoe jouw leven beter wordt.

Niemand heeft het zorgen voor de ouderen en de zwakkeren op één staan. Of een vrijwilligersjob aannemen voor een jaar, je inzetten voor mensen en kinderen in arme landen. Zonder een moraliserend en belerend vingertje in de lucht te steken wil ik in deze column wel iets kwijt over het stilstaan bij anderen in de wereld. Het is zo gemakkelijk om dat niet te doen.

Al ruim 3 jaar roept Den Haag dat er crisis is, en weer zijn de jaarlijkse uitgaven aan Sinterklaas- en Kerstcadeaus boven het record van het vorige jaar. Toerisme in eigen land neemt toe, zegt de nieuwslezer. Dan gaan we toch nog steeds op vakantie, toch? Dit is wel weer genoeg ‘moraal van dit verhaal’. Ten slotte nog een serieuze wens voor alle mensen met een grote wens.

Kinderwens

Iedereen die een kinderwens heeft, of dat nou als stel is of in je eentje, ik wens je/jullie van harte toe dat die wens mag uitkomen. Bij circa 1 op de 10 stellen is kinderen krijgen geen vanzelfsprekendheid. Sommigen moeten zich neerleggen bij een groot verdriet, anderen gaan een lange weg via medische molens, die soms jaren kan duren. Buitenstaanders hebben vaak geen idee wat je moet doormaken in zo’n proces. Het vergt veel energie, moed, doorzettingsvermogen en kracht. Dat wens ik iedereen toe voor 2012!

Gepubliceerd door

Single Moeder

Single Moeder is hoe ik me voelde toen ik zwanger was. Alleenstaande moeder klinkt zo depri en zielig. Ik voel me juist heel blij, krachtig en vol liefde. Wilde delen dat moeder zijn het mooiste is wat er is, en dacht hoe zal ik het noemen ... Ik ben Single dacht ik. En ik ben een Moeder. en de term en de blog Single Moeder waren geboren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.