foto column 15

Maaaam, ik wil een hond!


Kinderen en huisdieren

Ooit had ik een woensdagmiddagclubje opgezet voor kinderen uit de buurt (ik woon in Amsterdam) en het hoogtepunt ter afsluiting was een tripje naar de geitenboerderij in het Amsterdamse bos. Daar kun je zelf geiten een flesje geven, er lopen kippen, een varken, een paard, een paar koeien.

Op 1 of 2 na, liepen de kinderen allemaal gillend van angst rond. Ze hadden nog nooit (boerderij)dieren in het echt gezien, hadden geen huisdieren en wisten niet hoe hard ze weg konden rennen.

IK WIL EEN HOND!!!

Elk kind wil een huisdier. Soms begint het al als ze net kunnen praten, soms komt de wens als ze bij andere kinderen thuis dieren zien. Afhankelijk van waar je woont, zien kinderen honden, katten, hamsters, parkieten, geitjes, een pony of soms een leguaan of een fret. Een vierjarige zegt niet snel: “Mama, ik wil een chinchilla!” Meestal wensen ze vurig: “Ik wil zoooo graag een hond, ah, mag ’t mama?”

12 jaar

Een huisdier betekent elke dag verzorging, eten, medische zorg en in het geval van een hond of kat duurt dat gemiddeld zo’n 12 jaar. Maar het betekent ook opgroeien met verantwoordelijkheidsgevoel, liefde voor dieren, gezelschap. Een verrijking van het leven. Voor kinderen is een huisdier in huis op diverse terreinen een winstpakker – kinderen zien huisdieren als een maatje, bij wie ze hun verhaal kwijt kunnen, dagelijkse aandacht geven en krijgen, een speelkameraadje. Opgroeien met zorgbesef en respect voor dieren is een pre.

Hoe combineer je de zorg?

Als je besluit een huisdier te nemen, bedenk dan goed welk dier je kiest. Een hamster is leuk, de verzorging is niet ingewikkeld, maar je sjouwt wel regelmatig met balen hooi en voer. Dat geldt voor alle knaagdieren, en hoe groter de uitvoering, hoe meer je loopt te sjouwen.

Vissen lijken ook niet zo ingewikkeld, maar vergen veel schoonmaakdiscipline. Een aquarium moet wekelijks worden verschoond.

Vogeltjes zijn een beetje hetzelfde. Af en toe boodschappen halen bij de dierenwinkel, en veel schoonmaken.

Bijzondere huisdieren, zoals leguanen, chinchilla’s of fretten vereisen enige specialistische zorg en de combinatie met kinderen is niet altijd even handig.

Of toch een kat

De meest bekende huisdieren zijn natuurlijk de hond en de kat. Als je een single moeder bent, is een hond in huis een dagelijkse spagaat maken. Ik had twee honden toen mijn zoontje werd geboren. Het is me gelukt, maar het was erg zwaar. Terwijl de hond een paar keer per dag naar buiten moet, is je kind binnen om te slapen. Maar alleen laten is geen optie.

In de zomer wandelen is heerlijk, maar in regen en sneeuw toch wat minder met een kleintje erbij. Inmiddels hebben we een kat, die soms bij ons kruipt op de bank maar ook veel in de tuin te vinden is. Ook al gedraagt hij zich als een hond (kan slecht alleen zijn en vraagt om koekjes en knuffels), ik hoef geen oppas te regelen of hem mee te nemen als we een dag op pad gaan. Een kat in huis, of die naar buiten gaat of niet, is minder belastend. Maar ook dat betekent weer sjouwen met voer en kattengrit.

Wat kost een huisdier?

Een huisdier heeft elke dag eten nodig en hoe groter het exemplaar hoe hoger de kosten. Daarnaast zijn er kosten voor huisvesting – een kooi, een konijnenhok, een bench, een mand – en extra snacks en speelgoed.

Vergeet niet een huisdierenverzekering en de kosten voor de dierenarts. Eventueel nog kosten voor oppas of pension. Als je niet al te veel te besteden hebt, laat dan ook de financiën meewegen in de keuze voor je huisdier. En denk aan de leeftijd, een hamster gaat 1 à 2 jaar mee, maar een hond kan 15 worden. Een kat soms wel 20!

And the winner is: de kat

Als je een single moeder bent, en je wilt graag een huisdier nemen, dan is mijn advies: kies een kat. Een kat is het meest praktisch (kan als het moet een dag of 2 alleen zijn) als je ziek bent of even de deur niet uit kan (de kat gebruikt het kattenluik of de kattenbak). Een kat is niet te zwaar om op te tillen, de kosten voor voeding en voor de dierenarts vallen mee. Voor kinderen een prima huisdier om te knuffelen, mee te helpen met de verzorging en toch het gevoel een speciaal maatje te hebben. De winnaar is dus: de kat.


PS Dierenasiels zitten altijd vol met lieve katten. Zindelijk en gesteriliseerd. Geef ze een kans!

Gepubliceerd door

Single Moeder

Single Moeder is hoe ik me voelde toen ik zwanger was. Alleenstaande moeder klinkt zo depri en zielig. Ik voel me juist heel blij, krachtig en vol liefde. Wilde delen dat moeder zijn het mooiste is wat er is, en dacht hoe zal ik het noemen ... Ik ben Single dacht ik. En ik ben een Moeder. en de term en de blog Single Moeder waren geboren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.