foto column 14

Een ei hoort erbij


Eiceldonatie

In andere landen kon het al maar sinds kort ook via het AMC in Amsterdam: eiceldonatie en eicellen invriezen.

Voor als je alleen bent en op latere leeftijd nog jonge eitjes wilt gebruiken. En voor alle vrouwen die zelf niet zwanger kunnen worden. Een nieuw onderwerp zorgt altijd voor veel broodje aap verhalen, omdat maar weinig mensen zich erin verdiepen. Waarom zou je, als je geen ei nodig hebt.

Vanmiddag in de speeltuin hoorde ik van een andere moeder dat ‘het schijnt dat je er goed betaald voor kunt krijgen, die eiceldonatie’, maar vervolgde ze, ‘toch doe ik dat niet. Niet zomaar in ieder geval. Ik zou het wel voor een vriendin overwegen, als de situatie er zou zijn en ze zou het me vragen.’

Een kleine zoektocht op Google levert deze link op

https://plazilla.com/page/4295059371/eiceldonatie-snel-geld-verdient-of-levensgevaarlijk

Het is geen medische site maar er wordt kort toegelicht hoe eiceldonatie in zijn werk gaat en alle eventuele bijwerkingen worden genoemd. De vergoeding bedraagt 1000 euro. Dat noem ik geen rijk worden. En als je dan bedenkt wat er bij komt kijken, 2 weken lang hormonen spuiten, aantal bezoeken aan het ziekenhuis, een punctie, en dan moeheid eventueel, misselijkheid en andere narigheid. Nee, dan sperma doneren. Hoe gaat dat?

Zaad gevraagd

Zelf heb ik een ‘donatie in een potje’ nooit live meegemaakt, maar ik kan me wel iets voorstellen bij het doneren van sperma. Naast een medische check en bloedonderzoek gebeurt er weinig ingrijpends. Toch lijkt dit een veel moeilijkere stap te zijn dan een eicel te doneren. Als je leest dat er bij alle spermabanken in Nederland een groot tekort is aan donoren, en dat er steeds vaker of zelfs standaard wordt samengewerkt met commerciële spermabanken uit België en Denemarken, vraag je je toch af waarom.

Is de Nederlandse mannelijke donor anno nu bang voor financiële consequenties, of ziet hij doembeelden dat er over een x aantal jaren ineens 10 kinderen op de stoep staan a la Spoorloos? Of ontbreekt het aan goede communicatie en PR?

Wel een ei geen zaad

Als je situaties naast elkaar bekijkt, hoe zie jij het dan?

Als je een stel bent met kinderwens, maar het lukt niet kinderen te krijgen, zou je dan naar een goede vriend of familielid gaan met de vraag of hij spermadonor wil zijn? En als je single bent, zou je dan iemand in je omgeving vragen? En andersom, als het de vrouw niet lukt zwanger te raken, zou je dan als vriendin een eiceldonatie overwegen?

We zaten lekker in het zonnetje, kids in de zandbak en waren het er heel snel over eens dat je veel eerder een eicel zou doneren aan een bekende, dan sperma.

Zien we dat door een vrouwenbril of is dat een algemene invalshoek?

Even lenen

Nu zijn er dus in Nederland een spermabank en een eicelbank, waar je terecht kunt als moeder natuur het niet alleen af kan. Maar ook bij deze banken blijft het voorlopig crisis, de vraag is veel groter dan het aanbod. Laten we hopen dat dat snel verandert.

April 2012

Gepubliceerd door

Single Moeder

Single Moeder is hoe ik me voelde toen ik zwanger was. Alleenstaande moeder klinkt zo depri en zielig. Ik voel me juist heel blij, krachtig en vol liefde. Wilde delen dat moeder zijn het mooiste is wat er is, en dacht hoe zal ik het noemen ... Ik ben Single dacht ik. En ik ben een Moeder. en de term en de blog Single Moeder waren geboren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.