foto column 6

BIOLOGY 101 (Biologie voor beginners)


“Oh, heb jij geen man?”

De eerste directe, vrij persoonlijke vraag die standaard wordt gesteld als ik vertel dat ik een Single Moeder ben. Trots op en zeer gelukkig met mijn keuze om bewust voor het moederschap te gaan, kan ik deze vraag makkelijk hebben. Je ziet ze denken: O, ze is niet gescheiden, maar hoe is ze dan zwanger geraakt? Hoe kan dat nou?

Algemeen beschaafd fatsoen

Op zich zou je van de meeste volwassen mensen een bepaald fatsoen, beschaafd gedrag, respectvol omgaan met de medemens en vooral het vermogen anderen in hun waarde laten kunnen verwachten. Iedereen kan van alles denken, maar het is ook gebruikelijk, als je een opvoeding hebt genoten om het zo maar te formuleren, dat je niet zo maar van alles vraagt aan een ander. Zeker niet als het nogal op het persoonlijke vlak ligt.

Kinderen kun je dat niet verwijten, die moeten dat nog leren. Gek genoeg stellen die helemaal geen vragen, die nemen gewoon aan wat je zegt. “Heb je geen papa?” “Nee.” “O, zullen we nu met de dino’s spelen?”

Vragen

Goh, alleenstaande moeder, dat is eh… zeker zwaar?

Heb je er geen spijt van?

Is het moeilijk in je eentje?

Ben je wel gelukkig?

Oh, dat wist ik niet, je bent lesbisch?

Ben je zwanger geworden na een avondje stappen, of zo?

In je eentje een kind, dan heb je zeker IVF gedaan?

Als deze vraag komt, heb ik altijd een wedervraag: weet je wat IVF is? Antwoord is dan negen van de tien keer: nee, eigenlijk niet.

Hoe ben je zwanger geworden?

Hoe ben je dan zwanger geworden? Hoe gaat dat dan? Helemaal niet persoonlijk of intiem hoor, zulke vragen. Afhankelijk van mijn stemming geef ik geduldig antwoord (tekst en uitleg), geïrriteerd (zeg, hoe vaak heb jij seks thuis?) of goedlachs (nou, de ooievaar vloog langs mijn huis en ik heb er één besteld, zo makkelijk ging het eigenlijk).

Is er iets mis met je?

Waarom ben je naar een kliniek gegaan, kun je niet zwanger worden dan? Is er iets mis met je?
Ben je niet vruchtbaar? (Hele sterke vraag, deze)

Je kunt zeker alleen een reageerbuisbaby krijgen als je alleen bent? Ga je dan elke dag naar de kliniek om zwanger te raken?

Ik heb het nog maar eens gegoogeld et voilà. Dit is hoe je zwanger wordt (voor iedereen die het nog niet helemaal zeker weet):

Het zaadje en het eitje

‘Om de zaadcel bij het vrouwtje te krijgen, heeft het mannetje geslachtsgemeenschap met haar. Na de ejaculatie zwemmen de zaadcellen naar de eicel, en één van de zaadcellen doorboort de celmembraan en versmelt met de eicel. Daarmee is de bevruchting een feit.
Een eicel kan ook buiten het lichaam worden bevrucht (reageerbuisbevruchting) en daarna in de baarmoeder teruggeplaatst.’ (Bron, Wikipedia NL)

Gelukkig is er niets mis met mij en ben ik gezond. Gelukkig kan ik zwanger zijn. Gelukkig ben ik moeder geworden. Op de normale manier, zoals het al 5 miljoen jaar gebeurt. De daad op zich was alleen niet zo romantisch, maar nogal klinisch. Maar wat wil je, in een fertiliteitskliniek.

Gepubliceerd door

Single Moeder

Single Moeder is hoe ik me voelde toen ik zwanger was. Alleenstaande moeder klinkt zo depri en zielig. Ik voel me juist heel blij, krachtig en vol liefde. Wilde delen dat moeder zijn het mooiste is wat er is, en dacht hoe zal ik het noemen ... Ik ben Single dacht ik. En ik ben een Moeder. en de term en de blog Single Moeder waren geboren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.