5 euro biljetten

Money money money!


In Nederland zijn er ruim 500.000 single parents, of alleenstaande ouders. Het overgrote deel van hen is een moeder. Het schijnt zelfs dat sinds 2010 een op de tien baby’s geboren worden in een eenoudergezin (mama met kids).

Ik gruwel van het woord alleenstaand, omdat je als je een ouder bent per definitie niet alleen bent omdat je SAMEN met je kind(eren) bent. Ik vind het zo afschuwelijk dat ik er zelfs een blogbericht aan gewijd heb maar dat terzijde.

Als je een beetje gaat goochelen met die cijfers van moeders met kinderen – de eenoudergezinnen – en tel daarbij ook een klein percentage eenoudergezinnen met een vader in da house – dan kom je op een behoorlijk aantal. Financieel betekent dat dus rondkomen van één inkomen. Of dat nou een uitkering is of een fulltime job vet salaris, je moet het er mee doen en de kosten voor de kinderen lopen op.

Oppas of uitkering

Als je veel werkt, heb je dus ook veel kosten voor opvang en oppas. Niet iedereen heeft drie lieve gepensioneerde buurvrouwen of oma’s om de hoek die niets liever willen dan op de kleinkinderen passen. En als je een uitkering hebt, kom je nooit van het toeslagencircuit af en moet er een wonder gebeuren dat je op eigen benen komt te staan zonder hoge bedragen terug te moeten betalen als je uiteindelijk een baan – zelfstandigheid, vrijheid! – hebt gevonden.

Wat kost het nou, die kids?

Dagelijkse kosten: eten, school, kleding, reiskosten.
Extra: speelgoed, zwemles, muziekles, sport en hobby.

Opvoedkosten: oppas, reiskosten. Aparte categorie tot een jaar of drie (baby’s en peuters): luiers, vaker medicijnen.
Extra: tandartskosten, opticien, logopedie, aangepaste kleding, schoenen.

Vrijetijd- en vakantiekosten:
Entreegelden, reiskosten en parkeerkosten.
kinderopvang, crèche, oppas als je geen vrij kunt krijgen. Gezien de enorme hoeveelheid vakantieweken en de drie weken die je krijgt van je baas is dit een behoorlijke kostenpost.

Op vakantie

Als je op vakantie gaat, in eigen land, dan merk je dat hotels en restaurants weinig tot niet zijn ingespeeld op een gezin. Er zijn hotels met familiekamers, maar die moet je echt zoeken. Dat kost veel tijd. In diverse landen om ons heen kun je in restaurants gewoon ‘normaal eten’ voor kinderen bestellen. Ze eten hetzelfde als jij kiest op de menukaart, alleen een kinderportie (kleiner bord). En dan betaal je de helft. Heel normaal in Luxemburg bij voorbeeld.

Dierentuin, attractiepark

Entrees voor dierentuinen, musea, speeltuinen – bijna nergens wordt onderscheid gemaakt in tickets voor kinderen en volwassenen in ons land. Ja, soms is de kinderentree 2 euro voordeliger. Ga naar Luxemburg. Portugal. Spanje. Kindertickets zijn gewoon 50%. Overal. Of zelfs gratis.

Nederland

Waarom is dat in Nederland niet zo? Wordt er zo vastgehouden aan het beeld van het gezin in de jaren zeventig van de vorige eeuw? Twee ouders, een modaal tot behoorlijk inkomen, geen opvang en oppas nodig, geen ingewikkelde agenda planning in de schoolvakanties (de vrouw is daarmee bezig).
Hotels is voor echt rijke mensen (je hoeft toch niet naar een camping als je niet houdt van kamperen, kom op zeg), terwijl je als single ouder juist zo graag OOK een vakantiegevoel wil overhouden na een midweekje weg en niet compleet uitgeput wil thuiskomen.

Tips gezocht

Ik wil deze grote groep helpen aan praktische informatie en goede besparingstips. Als jij tips hebt over genoemde kostenposten, van vakantieadressen tot leuke (online) winkels, kortingssites waar je echt wat aan hebt, mail me dan! Ik zet ze met plezier op de blog.

Gepubliceerd door

Single Moeder

Single Moeder is hoe ik me voelde toen ik zwanger was. Alleenstaande moeder klinkt zo depri en zielig. Ik voel me juist heel blij, krachtig en vol liefde. Wilde delen dat moeder zijn het mooiste is wat er is, en dacht hoe zal ik het noemen ... Ik ben Single dacht ik. En ik ben een Moeder. en de term en de blog Single Moeder waren geboren.