foto column 24

Gezocht: cursus omgangsvormen single moeders


Ben jij ook zo nieuwsgierig naar het verhaal van die single moeder op je werk? Bij het schoolhek? Bij de yoga? Vraag niet te veel. Laat haar aan het woord.

Veel soorten

Er zijn veel single moeders.

Door minder fijne omstandigheden zoals een scheiding, of na groot verdriet bij overlijden, maar ook door bewuste keuze.
Single moeders vind je overal, van China tot Australië, van Amerika tot Zuid-Afrika en van Brazilië tot Nederland. Een grote groep in de maatschappij.

In Nederland wordt er niet (meer) een enorm afkeuringslabel op deze vrouwen geplakt, hetzij vanuit de kerk of vanuit de maatschappij in bredere zin, maar er is nog voldoende scepsis, onwetendheid en gevoed door allerlei vooroordelen: een ongezouten mening. En die gooien veel mensen te pas en te onpas eruit.

Ik heb er al eerder over geschreven, en misschien is het in Nederland erger dan bij voorbeeld in Engeland, waar men meer hoffelijkheid en beleefdheid krijgt bijgebracht, maar onderstaand artikel – van een Amerikaanse site – geeft heel goed weer dat er internationaal dezelfde vragen worden gesteld aan single moeders.
Die daar dus vaak echt NIET op zitten te wachten. Je vindt de tekst via deze link:

Een fantastisch artikel (uit Amerika) over hoe benader je een single moeder met brandende vragen, zoals: Wie is de vader? Waarom ben je in een café? Kun je wel rondkomen?

http://www.womansday.com/sex-relationships/friendship/never-say-to-single-moms

De vervelendste mening is wel dat kinderen van single moeders van alles tekort zouden komen en daardoor later geen werk kunnen vinden, geen relaties kunnen aangaan, geen vaderfiguur als rolmodel, en zo kan ik nog even doorgaan. Wat ze allemaal wél meekrijgen van hun moeder wordt nooit genoemd.

Beroemde single moeders

De actrice Sandra Bullock heeft een jongetje geadopteerd. Diane Keaton heeft op haar vijftigste twee kinderen geadopteerd.

Beroemde kinderen van single moeders


Barack Obama, Bill Clinton, Thomas Jefferson en George Washington zijn president geworden van het machtigste land in de wereld. Allemaal zijn ze grootgebracht door een single moeder.

Lance Armstrong, Pierce Brosnan, Halle Berry, Alicia Keys, John Lennon, Madonna, Marilyn Monroe, Eva Mendes, Barbra Streisand, Al Pacino.

Zij hebben allemaal hun vader nooit gekend, of op jonge leeftijd verloren. Wereldsterren zijn ze geworden. Dichter bij huis is niet zoveel info te vinden over bekende Nederlandse single moeders of kinderen van single moeders. Maar die zijn er ongetwijfeld genoeg.

Dus. Niets mis met single moeders.

Ze zijn moeders. En de meeste werken gewoon keihard. En ja, NATUURLIJK IS ER EEN VADER, of in ieder geval de herkomst naar het zaadje dat er in geslaagd was het eitje te bereiken. (Het komt echt niet veel voor dat DNA 100% onbekend is, gelukkig).
En ja, ALLE moeders vinden een avondje weg een fijne manier om even te ontspannen. Of er thuis nou een oppas is of manlief.

Eigen verhaal

Slik je vraag in. Bijt op je tong. Toon respect. Elke single moeder heeft haar eigen verhaal. En het is aan haar om het met jou te delen. En niet andersom. Volg een cursus … dat is vast niet nodig na het lezen van deze column en het artikel uit Amerika. In het ergste geval, koop een spiegel.

September 2013

Gepubliceerd door

Single Moeder

Single Moeder is hoe ik me voelde toen ik zwanger was. Alleenstaande moeder klinkt zo depri en zielig. Ik voel me juist heel blij, krachtig en vol liefde. Wilde delen dat moeder zijn het mooiste is wat er is, en dacht hoe zal ik het noemen ... Ik ben Single dacht ik. En ik ben een Moeder. en de term en de blog Single Moeder waren geboren.