listen to your own voice

Hoogsensitief wat is dat nou weer


= eerste publicatie oktober 2011 =


Hoogsensitiviteit is een eigenschap die ongeveer 20% van de mensen in meer of mindere mate heeft. Van hen is 70% introvert en 30% extravert. En in die categorieën zijn natuurlijk allerlei varianten en verschillen te vinden. Daartegenover zijn er dus een heleboel mensen – namelijk 80% – die geen idee hebben van sensitiviteit of hoogsensitiviteit. En dan is er een bekend rijtje van toepassing: onbekend maakt onbemind, ver van mijn bed show, oh, zeker weer een nieuwe aandoening, etc.

Nou heeft hoogsensitiviteit niet per se iets te maken met het singlemoederschap, maar omdat ik er privé mee te maken heb, en na een nieuwsflits erover richting mijn vrienden direct reacties kreeg van vriendinnen dat een van hun kinderen ook zo was, wilde ik er een column aan wijden om het begrip de wereld in te gooien, en dan zeker de wereld van de ouders die opgroeiende kinderen hebben.

Een beetje herkenning is altijd prettig. Herkenning levert automatisch begrip op, de prettige positieve tegenhanger van onbegrip, om die nog maar eens expliciet te noemen.

Wat is het nou precies?

Hier vind je heel veel informatie http://youtu.be/6DezjkilrSY en www.hsperson.com. (Een filmpje van auteur/onderzoekspsychologe Elaine Aron en haar website). Hier vind je alles uit eerste hand. Zij heeft diverse boeken en artikelen geschreven over hoogsensitiviteit en ook de term bedacht.

Hoogsensitief valt niet te labelen, iedereen heeft zijn of haar eigen etiket(ten) op dit gebied. Waar het op neer komt is dat als je hoogsensitief bent, je veel gevoeliger bent voor prikkels – dat kunnen geluid/muziek zijn (en ook bijv. het zoemen van een afwasmachine), licht, drukte (in de stad, op een school, grote menigte), maar ook andermans gevoelens voelen (geluk en verdriet), bepaalde stoffen op je huid niet verdragen, chaos (in een winkel, in een huis). Er zijn zeker ook positieve eigenschappen die hoogsensitiviteit met zich mee brengt: je beleeft alles veel intenser, je bent creatiever, talentvoller, ondernemender en je kunt enorm genieten van de natuur en/of kunst.

Er zijn ouders die niet weten dat hun kind hoogsensitief is. Of dat ze het misschien zelf zijn. Het is geen ziekte, het is niet raar, verkeerd of afwijkend. Het is alleen anders. Hieronder een paar kenmerken. Het is niet zo dat elk kind dat hoogsensitief is ook alle kenmerken heeft.

Een beetje generaliseren

Een paar algemene kenmerken van hoogsensitieve kinderen:

  • Als ze ergens op gaan klimmen, bekijken ze eerst rustig of ze het kunnen
  • Bijzonder gevoelig voor stemmingen van anderen
  • Oog voor detail. Zien de kleinste dingen, en subtiele veranderingen
  • Grote moeite met veranderingen (inrichting thuis, vaste rituelen, verhuizen, andere school)
  • Kan niet tegen draadjes en merkjes in kleding
  • Heeft sterke zintuiglijke waarneming, met name ruiken en zien
  • Heeft grote moeite met ontmoetingen met andere volwassenen dan de ouders
  • Is moeilijker rustig te krijgen na een drukke dag (veel indrukken)

Natuurlijk ben ik geen expert en geen psycholoog, maar ik probeer in circa 650 woorden het onderwerp aandacht te geven. En omdat niet iedereen het begrijpt, zul je er zelf mee aan de slag moeten gaan. Lees erover zodat je weet wat het is. Het kan een ongelooflijk alle-puzzelstukjes-vielen-in-1-keer-op-hun-plaats effect hebben.

Een persoonlijke anekdote

Toen ik een jaar of 20 was, ging ik met een vriendin naar het Dolfinarium. Ik heb de hele tijd zitten huilen. Dolfijnen maken intense emoties bij mij los. Nu 20, jaar later, was ik met mijn zoontje van drie voor het eerst weer bij een dolfijnenshow. De tranen stroomden non-stop en ik moest na de show even bijkomen. Mijn zoontje zei na afloop (hij zat de hele tijd op schoot, zag mij niet en ging helemaal op in de show): “Mama, ik moest de hele tijd huilen want ik vond het zo mooi.”

Hoogsensitieve mensen kunnen zich hierin herkennen, mensen die dat niet zijn zullen het niet begrijpen. De (h)erkenning is belangrijk, zeker als het om je kind(eren) gaat.

Advertentie

Gepubliceerd door

Single Moeder

Single Moeder is hoe ik me voelde toen ik zwanger was. Alleenstaande moeder klinkt zo depri en zielig. Ik voel me juist heel blij, krachtig en vol liefde. Wilde delen dat moeder zijn het mooiste is wat er is, en dacht hoe zal ik het noemen ... Ik ben Single dacht ik. En ik ben een Moeder. en de term en de blog Single Moeder waren geboren.

Eén gedachte over “Hoogsensitief wat is dat nou weer”

Reacties zijn gesloten.