sint intocht amsterdam 2018

De stoomboot komt er aan mama


=== mijn eerste column ooit. Geschreven in november 2010 ===

De stoomboot komt eraan mama!”

Daar gingen we dan, filmcamera en fototoestellen in de tas, op weg naar de Sinterklaas intocht bij ons in de buurt. Een vriendin uit de straat vond het gezellig om mee te gaan, een zegen. Nu heb ik unieke filmbeelden waar we samen op staan. Dat zijn toch van die dingen waar je als single moeder van tevoren over na moet denken, anders lukt zoiets niet. Er was wel veel batterijen paniek (twee fotocamera’s en een telefoon die niet wilden doen wat wij wilden, namelijk foto’s maken) maar gelukkig was er dus een filmcamera en een mobiele telefoon om de eerste echte intocht, voor ons samen, van Sinterklaas vast te leggen.

Ik vind het zelf even leuk en spannend!

Gek genoeg lijk ik het zelf allemaal veel leuker te vinden dan mijn zoontje. Ik heb de afgelopen dagen Sinterklaasliedjes gedraaid, naar het Sinterklaasjournaal gekeken (als ik op tijd thuis was) en op de kinderopvang is ook genoeg aandacht besteed aan het feit dat de goedheiligman uit Spanje komt met de stoomboot en zijn Pieten, maar vooral met veel pepernoten en cadeautjes!

Toen alle kinderen met hun ouders op het plein waren aangekomen, waar Sinterklaas cadeautjes uitdeelde, was een cadeautje in ontvangst nemen opeens toch iets met grote prioriteit. En toen was hij er klaar mee. De muziek was te hard, niets was meer leuk, moe gezichtje, ‘op je nek zitten, mama’…

We begrijpen elkaar

Het lijkt een wisselwerking tussen ons, ik vergeet steeds tekeningen te maken voor Sinterklaas, de schoen te zetten, samen te zingen, maar hij is er ook helemaal niet mee bezig. Hij kent wel ‘Sinterklaas kapoentje’ en ‘Zie ginds komt de stoomboot’ uit zijn hoofd, maar hij kijkt veel liever naar zijn eigen vertrouwde dvd-tjes of pakt de groene Lego bak en gaat torens bouwen.

Zijn al mijn vriendjes erbij?

Het maakt allemaal niet zo heel veel indruk op mijn kleine mannetje, die toch al bijna 3 jaar is. Hij vindt het gewoon niet leuk! De boot zien aankomen, dat was spannend, en pepernootjes krijgen van de Pieten ook, maar dat was het dan. Het was voor hem veel interessanter om te ontdekken welke vriendjes en vriendinnetjes er ook waren. Alsof het moment delen voor hem belangrijker is dan het moment meemaken. Op zich een gedachte die mijn moederhart doet smelten.

Smeltend moederhart

Als ik toch aan smeltende moederharten denk, 3 jaar geleden zat ik voor de televisie met een 11 maanden oude baby naar de intocht van Sinterklaas te kijken (iets dat ik jarenlang heb gemeden, was te pijnlijk al die blije kindergezichtjes tegenover mijn megamoederwens die niet vervuld was), en ging er een hele doos Kleenex doorheen.

Dat het nu voor mij ook mogelijk was, na zoveel jaar, om dit grootse feest met mijn kind, mijn eigen kind mee te kunnen maken. Ik geloof niet dat mijn zoontje er toen veel van mee heeft gekregen, maar nu, 3 jaar later, kan ik het moment nog zo oproepen. Vanmorgen dacht ik daar weer even aan terug, door alle blije kindergezichtjes aan de kade, lekker keiharde sinterklaasmuziek uit de luidsprekers … het geeft een ongedwongen blij gevoel, dat eigenlijk wel de hele dag mag duren.

Stoomboot, Sinterklaas en Zwarte Piet. Meer niet. Heerlijk.

Niets anders doet er op dat moment toe, de wereld is dan gewoon stoomboot, Sinterklaas en Zwarte Piet. Meer niet. Heerlijk. O ja, en vanmorgen, ter ere van de intocht, hebben we lekker ontbeten met warme banketstaaf. ‘Heel lekker, mama!’

sint intocht 2010

Gepubliceerd door

Single Moeder

Single Moeder is hoe ik me voelde toen ik zwanger was. Alleenstaande moeder klinkt zo depri en zielig. Ik voel me juist heel blij, krachtig en vol liefde. Wilde delen dat moeder zijn het mooiste is wat er is, en dacht hoe zal ik het noemen ... Ik ben Single dacht ik. En ik ben een Moeder. en de term en de blog Single Moeder waren geboren.