Nieuwetijdskinderen


Een term van de 21e eeuw. Een verzamelnaam voor kinderen die net even anders voelen, denken, beleven. Een hele grote groep, die zal opgroeien in een wereld met zoveel keuzes en mogelijkheden en veranderingen, dat ze soms letterlijk even omver worden geblazen. Deze kinderen hebben meer dan andere kinderen rust nodig. Een veilige basis, veel structuur en vooral dus rust.

Dat is best moeilijk te vinden tegenwoordig. Zeker als je in een (grote) stad woont. Zoveel prikkels, zoveel te zien, te verwerken. Thuis zijn er televisies, computers, spelcomputers, tablets. Buiten raast verkeer, soms vliegtuigen, scooters, trams misschien. Er gebeurt heel veel, dat heeft o.a. visueel een grote impact. Op school zijn vaak grote klassen en zijn er ook veel prikkels, zowel in het lokaal als daarbuiten. Denk even terug aan plaatjes van de jaren zeventig van de vorige eeuw. Een schoolbord met een mooie krijttekening erop. Planten in de klas en tekeningen aan de muur. Dat was het. Nog verder terug, in de jaren vijftig, zie je een leesplankje bij de schoolmeester en het schoolbord. Meer niet.

schoolfoto kleuters jaren 50
schoolklas jaren 70
school vd toekomst

Natuurlijk is het niet zo dat deze kinderen er opeens zijn. Zij zijn er altijd al geweest. Alleen zijn de verschillende periodes in onze geschiedenis niet met elkaar te vergelijken. Als je deze groep situeert in de tijd voor de Industriele Revolutie, zul je wellicht niet veel merken in gedragskenmerken ten opzichte van anderen. Maar in deze tijd, laten ze zichzelf zien. En de ouders en leerkrachten moeten hen helpen en beschermen. Precies genoeg dat ze op eigen benen kunnen staan en de wereld kunnen ontdekken zonder volledig overspoeld te raken.

Eigen ervaring

Tot voor kort had ik nog nooit van Aura Soma gehoord. Als je gaat googlen, vind je informatie over aangesloten therapeuten en het idee achter Aura Soma. De meeste mensen haken direct af als ik ga vertellen over flesjes met kleuren die een betekenis hebben. Oja, nog meer van dat zweefgedoe. Dat is natuurlijk onzin en geldklopperij. 

Enige scepsis is gezond in het leven, maar zo is dat ook nieuwsgierigheid en vertrouwen in positieve dingen. Juist kinderen, die al meer ‘open staan’ voor alles, die hoogsensitief zijn kunnen veel baat hebben bij Aura Soma. Het werkt met kleuren – makkelijk voor kinderen die (nog) niet goed onder woorden kunnen brengen wat ze willen delen of uiten.  Het is een methode die een houvast kan geven, omdat iedereen die een sessie doet feilloos de kleuren kiest die bij hem of haar passen. Op dat moment. Dat kan woede zijn. Verdriet. Kracht. Moeheid. Passie. Het geeft een spiegel, waarmee je verder kunt. Een startpunt. De kleuren werken prettig voor kinderen, de rust, tijd en aandacht die wordt gegeven werken helend. Een aanrader.

Toen ik zelf op een open dag was van een Speelmiddag clubje waar ook Aura Soma flesjes stonden, ging ik op mijn gemak 3 flesjes kiezen. Ik nam er de tijd voor. Toen ging ik de omschrijvingen lezen en het was 100% hoe ik me voelde en waar ik mee bezig ben op dit moment in mijn leven. Ik was direct om. Dat moet toch even op de blog! In Nederland zijn overal Aura Soma therapeuten te vinden. Die vind je via de links vermeld op deze website van een therapeut in Amsterdam.  Voor iedereen die een beetje is verdwaald op het gejaagde pad van werkdruk, sociale druk en het altijd maar in verbinding staan met iedereen: een beetje zweven is niet erg. Het is juist goed voor lichaam en geest.

aura soma flesjes

Mijn column over hoogsensitiviteit lees je hier.

Gepubliceerd door

Single Moeder

Single Moeder is hoe ik me voelde toen ik zwanger was. Alleenstaande moeder klinkt zo depri en zielig. Ik voel me juist heel blij, krachtig en vol liefde. Wilde delen dat moeder zijn het mooiste is wat er is, en dacht hoe zal ik het noemen ... Ik ben Single dacht ik. En ik ben een Moeder. en de term en de blog Single Moeder waren geboren.

Eén gedachte over “Nieuwetijdskinderen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.